Във форма Здраве

Какво е алкална вода – на кого помага и на кого вреди

Какво е алкална вода

Здравословните проблеми на съвременните хора не винаги се крият в генетиката и лошата екология. Повече от половината от заболяванията се развиват в резултат на лошо хранене и неправилно отношение към водата. Хората или са забравили как да пият вода, или я пият не съвсем компетентно.

Може би сте запознати с концепцията за „алкална“ вода.

 

Какво трябва да знаете за ползите и вредите от алкалната вода? Как можете разумно да използвате свойствата й?

Човешкото тяло може да има различно pH среда. Например pH балансът на кръвта е алкален, докато pH на вътрешната кухина на стомаха, женската вагина и линията на косата на скалпа е, напротив, киселинно. И това е норма. Стресът и недохранването могат да направят свои собствени изменения от тези норми.

И тогава подкиселяването (ацидоза) на тялото води до възпроизвеждане на патогенна флора, а алкализацията (алкалоза) е изпълнена с онкологични процеси. Най-често човешкият организъм трябва да се справя с оксидативния стрес. За възстановяване на баланса се използва алкална вода, чието рН е по-високо от 7.

 

Свойства на алкалната вода

 

Забавя стареенето

Насища клетките и тъканите с кислород, предотвратява процесите на ферментация и гниене.

 

Подобрява метаболизма

Премахва продуктите на гниене, засилва метаболизма на протеини и мазнини, превръща въглехидратите в енергия, премахва токсините и токсините, което е много подходящо за хора със затлъстяване и желаещи да коригират теглото си.

 

Диуретични свойства

Благодарение на диуретичното си действие, водата премахва излишната течност, създава ред в отделителната система на бъбреците и пикочния мехур, освобождавайки ги от възпаления, застой и пясък.

 

Помага на черния дроб

Алкалната вода допринася за течната консистенция на жлъчката, което улеснява освобождаването на жлъчния мехур от нея. Това предотвратява образуването на камъни и дискинезия на жлъчния мехур. Навременното изпразване на жлъчния мехур също допринася за висококачественото храносмилане.

 

Подпомага сърдечно-съдовата система

Алкалната вода почиства съдовете от холестеролни отлагания, прави стените им по-здрави и еластични, като по този начин намалява риска от атеросклероза, разширени вени, инфаркт и хипертония.

 

Тонизира тялото

Подобрява работата на мозъка, повишава устойчивостта на стрес, помага в борбата с безсънието, хроничната умора и депресията, подобрява работата на централната нервна система.

 

Укрепва имунната система

Повишават се адаптивните възможности на организма, тъй като съдържащите се в алкалната вода микро- и макроелементи действат като антиоксиданти. Намалява вероятността от настинки.

 

Как да си направим алкална вода у дома?

В повечето случаи алкалната вода може да бъде закупена в аптека. Но ако желаете, можете да приготвите вода с леко алкален състав у дома.

Към утаената филтрирана вода се добавя планинска розова хималайска сол (0,5 чаена лъжичка сол на 3 литра вода). Бъркайте докато се разтвори напълно. След това водата е готова за употреба.

В същите пропорции, смесете вода и хималайска сол, можете да добавите лимон. Едно кръгче лимон отива към чаша подсолена вода.

Може да се използва и разтопена вода. Първо водата се замразява (за предпочитане в бутилка). След това трябва да я оставите да се разтопи, но не напълно. Последната висулка трябва да се изхвърли. Преди употреба водата се осолява в същото съотношение.

Приготвянето на алкална вода е възможно с помощта на съвременни филтри и йонизатори. Но е важно те да са направени от безопасни материали и да не развалят молекулярната структура на водата.

 

Пиене на алкална вода

За превантивни цели и нормализиране на киселинно-алкалното състояние на тялото е достатъчно да се пие чаша алкална вода на ден в продължение на две седмици. След месец процедурата може да се повтори.

По препоръка на лекар се допуска постепенно увеличаване на консумацията на алкална вода.

Максималният дневен прием на алкална вода не трябва да надвишава три чаши.

Водата се приема сутрин на гладно, половин час преди закуска.

За предпочитане е водата да е със стайна температура. Студената вода не е добра за лигавицата на гърлото и стомаха, а нагряването разрушава нейната структура, поради което тя губи полезните си свойства.

Алкалната вода не трябва да се пие на един дъх. По-добре е да пиете на малки глътки, бавно, за да не поглъщате въздух.

Не трябва да пиете храна с такава вода.

Алкалната вода не е предназначена да се консумира цял живот. Такава вода се счита за лечебна и е по-добре да се използва на курсове, по препоръка на специалисти.

С алкалната вода могат да се извършват инхалации с възпаление на дихателните пътища, както и измиване на носа, ако има запушване.

 

Вреда от алкалната вода

Ако искате да се възползвате от лечебния ефект на алкалната вода, не забравяйте да разберете какво мисли вашият лекар за това, тъй като той взема предвид индивидуалните здравословни особености и анамнеза.

 

Как алкалната вода може да навреди на вашето здраве или благополучие?

 

Бъбречна недостатъчност

Ако човек е на хемодиализа и има крайна фаза на хронична бъбречна недостатъчност, количеството на дневния прием на вода е рязко ограничено, до няколко глътки на ден. В такива случаи алкалната вода е противопоказана.

 

Уролитиаза

Алкалната вода активира отделителната система. Това може да провокира движението на камъни и бъбречна колика. В такава ситуация е необходимо да се консултирате с лекар, за да може той да избере правилната дозировка и състав на водата, тъй като камъните в бъбреците са различни.

 

Диабет

Първоначалното състояние на пациента определя дали алкалната вода ще му навреди или ще помогне. Ето защо, без консултация с лекар, самостоятелната консумация на вода е противопоказана.

 

Алкализиране

Ако приготвяте вода чрез добавяне на сода, това допринася за алкализиране на тялото, което води до депресия (изгаря се много здравословна мазнина).

При продължителна употреба на такава вода се задействат онкологични процеси. Също така взаимодействието на содата с киселата среда на стомаха уврежда лигавицата на органа.

 

Отстраняване на соли

Алкалната вода активно разтваря и премахва слузта, което може да бъде свързано с редица неприятни усещания. Може да има леко подуване, болки в ставите, усещане за парене в пикочните пътища. Обикновено след известно време преминава и здравето се възстановява.

Важно е да запомните, че дори най-здравословната напитка не замества пълноценната квалифицирана терапия в случаи на напреднали заболявания.

Преди да използвате алкална вода, първо се уверете, че сте „приятелски настроени“ към обикновената вода. Всъщност, в природата се осигурява достъп предимно до водата, която не се нуждае от специална подготовка. В природата грешки няма.

Наблюденията над природата, както и експертните съвети ще ви помогнат да разберете колко и каква вода имате нужда лично вие, за да сте винаги здрави и млади възможно най-дълго.

 

Алкализиране на водата

Водата е от съществено значение за човешкия живот. Въпреки това, качеството на водата, особено градската, оставя много да се желае. Но именно неговите свойства оказват пряко влияние върху здравето на тялото, наличието или отсъствието на заболявания. Обикновената питейна вода има неутрално pH. Докато поддържането на киселинно-алкалния баланс засяга много процеси в човешкото тяло.

Алкалът се състои от метали и хидроксилни групи. Вътре в човешкото тяло се наблюдава естественият баланс на киселинни и алкални йони. Ако всичко е наред, тогава вътрешните механизми и биологичните процеси на тялото работят правилно. Въпреки това, нездравословният начин на живот, нездравословната диета и многобройните стресове имат отрицателно въздействие върху тялото и могат да нарушат киселинно-базовия баланс.

 

Дисбалансът засяга нормалното функциониране на целия организъм и се отразява на благосъстоянието на човек

Липсата на алкали може да доведе до различни заболявания, като заболявания на черния дроб и стомаха, сърдечно-съдовата система, отслабен имунитет и др. Човек става летаргичен, чувства се срив, състоянието на кожата и косата му се влошава, страда от чести главоболия, теглото се увеличава.

 

Как можете да помогнете на тялото си в този случай?

Пийте вода с много въглеводороди. Тоест, това е алкална вода – източник на минерали, които са важни и необходими за човека. Въглеводородната напитка е лечебна вода, която ускорява отстраняването на вредните вещества от тялото и кръвта, насърчава бързото усвояване на важни хранителни вещества, подобрява кръвообращението, функционирането на вътрешните органи, има положителен ефект върху имунитета, емоционалното състояние, подобрява външен вид на кожата, косата и ноктите.

За да възстановите нормалното ниво на pH, трябва да ядете храни с висока киселинност (месо или продукти от брашно), както и да пиете негазирана минерална вода. Но алкална вода може да се направи и у дома с помощта на специални соли или с помощта на съвременни филтри и йонизатори.

Не бива да приготвите алкална вода със сода, в противен случай ще настъпи алкализиране на тялото, което може да доведе до много тъжни последици за тялото, например да започне онкологични процеси.

Използването на алкална вода трябва да става според правилата. Обикновено приемът не надвишава три чаши на ден. Освен това, трябва да я пиете на празен стомах. На малки глътки.

 

Алкалната вода се препоръчва на тези хора, които са на диета

И не само за здраве, но и с цел отслабване. Важно е обаче да запомните, че курсът на приемане на алкална вода ще зависи от състоянието на тялото. Обикновено продължава не повече от две седмици.

Ако балансът е неутрален или има излишък от алкали, тогава не трябва да приемате и алкална вода. Няма полза от това. Ако човек е здрав и неговият киселинно-алкален баланс е нормален, тогава употребата на голямо количество такава вода може да повлияе неблагоприятно на тялото, да доведе до различни неизправности и дори заболявания. Медицинските изследвания показват, че прекомерната минерализация на тялото е съмнителен и дори много вреден начин за лечение.

А на някои хора с определени заболявания изобщо не трябва да се препоръчва да пият минерална вода. Тези заболявания включват бъбречна недостатъчност, уролитиаза, захарен диабет. Реакцията на тялото може да бъде абсолютно противоположна. Така че алкалната вода може да провокира обостряне на заболяването и само да влоши ситуацията.

Алкалната вода е здравословна напитка, но в същата степен, в която са полезни, например, зеленчуците и плодовете. Йонизираната „жива“ течност не е лек за всички болести.

Добър лечебен ефект ще даде само ако водите здравословен начин на живот и следвате препоръките на лекаря, ако алкалната вода се приема като лечебно средство.

Освен това, няма стандартно ниво на pH, дори ако тестът (а има такъв) е показал леко алкален баланс. Вътрешните органи и тъкани на тялото се различават по този показател. Това, което може да е норма за едно тяло, може да не е норма за друго.

Преди да пиете алкална вода, най-добре е да отделите време и да посетите лекар. Той ще ви каже точно коя минерална вода трябва да изберете и дали е необходимо да използвате такава вода за подобряване на здравето. Не забравяйте, че здравословната храна и правилната диета нормализират всички вътрешни процеси.

106

Similar Posts