Във форма Здраве

Ноктите ви постоянно се чупят: Тялото се опитва да ви каже нещо важно

чупливи нокти

Сигурно веднага сте си помислили за недостиг на калций. Но се оказва, че това се дължи на дефицит на манган.

Знаете ли, че манганът идва от гръцката дума за магия? Сега ще видим колко важен е той за здравето и какво можете да направите, за да избегнете недостиг на манган.

Какво е манган?

Минералът манган има антиоксидантни свойства и е от съществено значение за развитието на костите, заздравяването на рани и метаболизма на въглехидратите, аминокиселините и холестерола.

Манганът е от съществено значение за здравето и здравината на костите. Той е и ключът към усвояването на други витамини, включително витамини В и С, които са важни за правилното функциониране на мозъка и профилактиката на рака.

Медиците предупреждават за следните признаци и симптоми на дефицит на манган:

  • Слабост
  • Гадене
  • Повръщане
  • Замаяност
  • Загуба на слуха
  • Чуплива коса
  • Чупливи нокти

В най -крайните случаи дефицитът на манган може да доведе до парализа, слепота, безплодие и гърчове.

Как да избегнем дефицита на манган

За да избегнете опасността от недостиг на манган, спазвайте диета, богата на манган.

Морски дарове

Мидите, мидите и раците са само някои от многото видове морски дарове, богати на манган. Те също са естествен източник на витамини от група В, омега-3 и незаменими аминокиселини.

Ядки и семена

Лешници, орехи и ядки от макадамия са едни от най -богатите източници на манган. Те също съдържат витамин Е, мед и магнезий.

Спанак

Тъмнозелените листни зеленчуци са едни от най -здравословните храни на планетата. Само 1 чаша спанак съдържа двойно RDA за витамин А и 6 пъти повече витамин К, отколкото тялото ви се нуждае на ден.

Цели зърна

Кафявият ориз, овесените ядки, киноа и просо също намаляват риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Тофу

Освен манган, тофуто е отличен източник на калций, мед, желязо и омега-3.

Черен чай

Един от най -лесните начини да получите достатъчно манган е просто да пиете чаша чай всеки ден. Черният чай е полезен и за сърцето и костите.

4115

Similar Posts