Във форма Здраве

Ново проучване: Разбра се за кои хора коронавирусът е в пъти по-опасен

за кои хора коронавирусът е в пъти по-опасен

Известно е, че диетата играе съществена роля за здравето. По-специално, високата консумация на месо може да има вредно въздействие – също и върху риска от коронавирус.

Според проучването месоядците имат по-висок риск от тежко протичане на вируса.

Съществуват множество рискови фактори, които благоприятстват сериозното протичане на COVID-19. Те включват възраст, предишни заболявания и затлъстяване.

Възниква въпросът дали и как диетата играе роля в това. Ето защо американските учени са изследвали, наред с други неща, въпроса дали месоядните имат по-висок риск от тежко протичане на болестта.

Американско проучване за хранителните навици и риска от корона

Всеки, който страда от затлъстяване, високо кръвно налягане или диабет тип 2, има по-висок риск от развитие на корона. Тези заболявания са резултат от воденето на нездравословен начин на живот: твърде малкото упражнения и лошото хранене насърчават заболяванията.

Ето защо екип от изследователи, съставен от лекари и хирурзи в Колумбийския университет в Ню Йорк разгледа по-отблизо тази тема. В проучването между юли и септември миналата година са изследвани 2884 души, които работят в сектора на здравеопазването и следователно са изложени на по-висок риск от инфекция.

В допълнение към въпросите за техните демографски данни, предишни заболявания или приемани лекарства, изпитваните е трябвало да предоставят и информация за хранителните си навици: 47 от 100 въпроса са били свързани с тази област от живота им.

Оказва се, че 41 от 568 участници са вегетарианци или вегани и 46 пескетарианци, т.е. хора, които ядат риба и морски дарове вместо месо. Месоядните имат ли по-висок риск от тежко протичане на корона? Да! Резултатите са ясни. Вегетарианците и тези, консумиращи риба и морски дарове, са значително по-малко склонни да се разболеят сериозно от корона.

Пескетарианците са имали 59 % по-нисък риск от развитие на умерена до тежка корона. За вегетарианците и веганите вероятността е спаднала с цели 73 %. Рискът от инфекция и продължителността на заболяването обаче не са повлияни от диетата. Отчитането на други фактори като тегло, възраст, предишни заболявания и начин на живот не променя съществено резултатите.

Защо месоядните хора имат по-висок риск от тежко протичане на корона? Изследването не дава отговор на въпроса защо месоядните хора имат по-висок риск. Смята се, че хранителните вещества в растителна диета имат положителен ефект върху имунната система.

Омега-3 мастните киселини и витамините в рибата също стимулират собствения защитен отговор на организма.

Това обаче не е доказано. Като цяло изследването може да даде само индикации, неговата информативна стойност е ограничена от няколко точки: Самоотчетите на тестваните лица не са обективни.

Може също така да се предположи, че вегетарианците, веганите и песцетарианците имат по-здравословен начин на живот като цяло, извън диетата, която спазват.

Освен това са изследвани са предимно мъже, така че резултатите не могат просто да бъдат прехвърлени и на жени.

Независимо от това, американското проучване сочи в една посока: месоядните имат по-висок риск от тежко протичане на корона инфекция – и на това трябва да се обърне внимание.

1129

Similar Posts