Във форма Здраве

Петте най-добри храни за мозъка

Най-добри храни за мозъка

Мозъкът контролира всички процеси в нашето тяло. Нашите мисли, спомени, емоции, двигателни умения, глад и други неща са дело на мозъка. Този орган изисква много енергия, но някои хранителни вещества могат да му помогнат да работи, когато други не.

 

Храната, която ядем, играе важна роля за нашето здраве. Основното нещо е да знаем каква храна и как влияе на тялото ни. Днес ще разгледаме пет храни, които ще помогнат на мозъка ви да функционира.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са добър източник на витамин Е, за който е установено, че подобрява когнитивните способности и дори намалява риска от определени заболявания. Обядвайте  кафяв ориз, солена овесена каша, булгур или ечемик, за да ободрите мозъка си незабавно.

Ядки и семена

Ядките също са добър източник на витамин Е, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Установено е, че яденето на повече ядки подобрява мозъчната функция в напреднала възраст, помага за развитието на паметта и забавя когнитивния спад. Орехите се считат за „най-богатите“ на полезни елементи, но не забравяйте за бадемите, лешниците, тиквените семки и дори слънчогледовите семки!

 

Листни зеленчуци

Те са богати на полезни за мозъка хранителни вещества като витамин К, който играе важна роля в предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци и насърчава образуването на подобряващи паметта мазнини в мозъчните клетки. Листните зеленчуци съдържат лутеин, фолиева киселина и бета-каротин. Смята се, че храните на растителна основа помагат за забавяне на когнитивния спад. Лекарите съветват по-често да ядете броколи, зеле и спанак.

 

Плодове

Някои плодове съдържат големи количества витамин С, който помага за предотвратяване на увреждане на мозъчните клетки и поддържа цялостното здраве на мозъка. Известно е също, че плодовете имат полезни за мозъка свойства, благодарение на антиоксиданти като кафеена киселина и катехин, които помагат за подобряване на връзките между мозъчните клетки, намаляват възпалението в телата ни и помагат на мозъчните клетки да образуват нови връзки.

 

Кафе и чай

В допълнение към краткотрайното повишаване на концентрацията, дължащо се на кофеина в чая и кафето, по-високата консумация на това вещество влияе върху умствената функция. Кафето също помага на мозъка да обработва повече информация.

23

Similar Posts