Във форма Здраве

Ползите от сините сливи за жените

Ползите от сините сливи за жените

Сините сливи помагат за укрепване на костната маса и предотвратяват развитието на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Много хора предпочитат пресните пред сушените плодове, вярвайки, че те нямат хранителни и полезни свойства за тялото. Това не е така. Сушените плодове са не само вкусно лакомство, но и източник на полезни витамини и минерали. Сушени кайсии, сушени ябълки и грозде, фурми и сини сливи се използват за предотвратяване на редица заболявания, защото са богати на фибри. Те са особено полезни за жените. Диетолозите разкриват кои са най-гоемите ползи при консумацията на сини сливи.

Сините сливи нормализират работата на стомаха

Сините сливи са източник на фибри, които нормализират функционирането на храносмилането и въобще работата на цялата стомашно-чревна система. Още повече, че те могат да помогнат за прочистването на стомаха от токсини. Факт е, че 100-грамова порция, състояща се от около 10 парчета сини сливи, съдържа 7 грама фибри, което е дневната норма, необходима за тялото.
Според препоръките на специалистите, за да са здрави, жените трябва да приемат от 22 до 28 грама фибри дневно, а мъжете – от 28 до 34 грама.

Сините сливи укрепват костната маса

В допълнение към факта, че сините сливи помагат за нормализиране на работата на стомаха, те укрепват и костите. Според проучване на американски учени, консумацията на пет до шест сушени сини сливи на ден помага да се избегне загубата на костна маса, а също така помага и за нейното укрепване. Това откритие е особено важно за жени в постменопауза с ниски нива на естроген, тъй като ниските нива могат да повлияят неблагоприятно на костната плътност.
Говорейки за ползите от сушените сини сливи, диетолозите се позоват на данни, получени по време на експеримент, в който са участвали жени в постменопауза с остеопения. Те били разделени на две групи: първата група консумирала от пет до шест броя сини сливи дневно в продължение на шест месеца, а втората – от десет до дванадесет.

Изненадващо, в края на изследването учените разкрили следното: жените и от двете групи, поради редовната консумация на сини сливи, успели успешно да предотвратят загубата на минералната плътност на костите си.

300

Similar Posts