Психология

Психологическият феномен на ефекта на Матю: Защо богатите стават по-богати, а бедните по-бедни?

Ефектът на Матю

Ефектът на Матей получава името си от притчата за талантите, която се споменава в Евангелието на Матей.

Притчата разказва историята на определен господар, който раздал различно количество таланти (така се наричала изброимата парична единица, с други думи, „пари“ в някои страни от древния свят) на своите слуги, „на всеки според към неговата сила.“

На първия даде пет таланта, на втория два, а на третия един. И помоли да бъдат похарчени по най-добрия възможен начин при заминаването му.

След завръщането си господарят поискал сметка от слугите.

Този, който получил пет таланта, ги инвестирал в бизнес и придобил още пет таланта.

Този, който получил два таланта, придобил още два.

Този, който получил един талант, уплашен от жестокостта на господаря си, заровил в земята дадения му талант, за което бил наказан.

Притчата е позната на много от нас и се помни с есенцията от нейните редове: „Защото на всеки, който има, ще се даде повече и ще има изобилие, а от този, който няма, ще се отнеме и това, което има.“

Фраза, на пръв поглед лишена от познатата на съвременния човек логика.

Фраза, която сякаш загатва за модела на несправедливостта в този свят: богатите стават по-богати, а бедните стават по-бедни; силните стават по-силни, а слабите стават по-слаби.

Оказва се, че тук има психологически феномен, който можете да се научите да използвате.

Психологическият феномен на ефекта на Матю

Терминът „ефект на Матю“ е измислен от американския социолог Робърт Мертън в средата на 70-те години. ХХ век. Феноменът е наблюдаван за първи път в академичната среда.

Робърт Мъртън отбеляза, че „на известни учени се дава непропорционална заслуга за техния принос към науката, докато заслугите на относително по-малко известни учени често се оценяват непропорционално, въпреки че техният принос често е сравним“.

След това социологът екстраполира „ефекта на Матю“. Феноменът е привлякъл вниманието на изследователите и е потвърден в други контексти.

През 2013 г. Дж. К. Роулинг, автор на поредицата за Хари Потър и един от най-известните съвременни писатели във Великобритания, публикува детективския роман „Зовът на кукувицата“ под псевдонима Робърт Гълбрайт.

Книгата се проваля в продажбите: преди да стане известно истинското име на автора, са закупени нищожно количество копия. Когато агентът на Джоан Роулинг потвърдил пред редактора на Sunday Times, че Робърт Гълбрайт е псевдоним, продажбите се увеличили с 4000%. Всички онези случаи, когато се активира влиянието на марката е действието на „ефекта на Матю“.

„Ефектът на Матю“ е комбинация от добри начални условия и кумулативен ефект, но не работи във всички моменти от живота ни.

Най-вероятно от детството си знаете, че преди всичко трябва да демонстрирате предимствата си. Но ако в контекста на външния вид сме свикнали да използваме „ефекта на Матю“, тогава в други аспекти на живота ние несъзнателно го игнорираме.

Често, вместо да укрепваме силните черти, по някаква причина развиваме слаби, забравяйки за нашите ключови компетенции. Говорим както за външен вид, така и за вътрешни качества. И ако, гледайки се в огледалото, можем веднага да забележим предимствата на външния си вид, тогава със способностите не е толкова лесно.

 

Упражнение „Квадрат на Декарт“

 

Вземете лист хартия А4 и разделете пространството на четири части. Попълнете всяко квадратче с вашите отговори:

„++“: Мога и обичам да го правя. Напишете всичките си предпочитания.

„+-“: Мога да го правя, но не обичам да го правя. Напишете всичко, което можете да правите лесно и добре, но не ви е особено интересно да го правите. Например, „да готвя“ или „да рецитирам стихотворения.“

„-+“: Не знам как, но обичам да го правя. Напишете всичко, което наистина искате и обичате да правите, но смятате, че не се справяте много добре. Възможно е попълването на тази графа да доведе до объркване. Не е страшно – надниква в една от вашите слепи точки. Коя от тези четири точки може да ни даде „ефекта на Матю“?

Мислите ли, че е първото?

Не. ВТОРОТО!

С изпълнението на втората задача ще изброите своите „заровени“ таланти.

Колкото и да е странно, онези способности, които са ни дадени от раждането, рядко се оценяват от нас и рядко ни доставят голямо удоволствие. Най-често ги приемаме за даденост.

Сега хвърлете нов поглед на всичко, което можете лесно да направите.

Позволете си да видите силата на ефекта на Матю и получете ново ниво на достъп до ресурсите, скрити във вас.

Упражнявайте се, за да подобрите силните си страни

Приложете заровените си таланти в различни аспекти от живота си през целия месец. Правете това, в което сте добри, отново и отново. Като укрепите силните си страни, вие ще можете да създадете ново ниво на енергия в цялата система, наречена „Аз“, и да преминете към следващото ниво нагоре.

Това не означава, че няма нужда да се укрепват слабите. Когато укрепваме това, което е слабо, създаваме някакъв нов баланс в системата. Но ако нашата задача е да включим „ефекта на Матю“, за да включим мощно движение, е необходимо известно време да се съсредоточим върху силните качества.

119

Similar Posts