Новини и анализи

Уникална златна находка в Националния исторически музей на София разкрива загадката на етруската писменост

Националният исторически музей в София разкрива уникална златна находка, наречена ‘Златната орфическа книга’, която привлича вниманието на посетителите. Тази изключителна артефактна съкровищница е създадена преди 600 години, предполагаемо от етруска цивилизация, преди новата ера.

‘Златната орфическа книга’ е сглобена от шест страници от практически 24-каратово злато с размери 5 на 4,4 сантиметра. Страниците са свързани с златни пръстени, което придава на обекта формата на книга. Върху златото са изрязани изображения на кон, сирена, конник, лира и войска, както и текст с предполагаемо етруски букви.

Въпреки че гравираните букви са етруски, техният език все още не е напълно разчетен. Буквите са базирани на старогръцката азбука и по-късно са влязли в основата на латинското писмо. Самият език на етруските, който няма родство с нито един от съвременните европейски езици, до днес остава почти неразбираем.

Откритието наистина е уникално, като до момента са открити само отделни етруски златни листове, всички в Италия, където етруските се асимилирали от римляните в древността. ‘Златната орфическа книга’ се присъединява към многоинтересната галерия от снимки, представящи 50-те най-стари неща в света.

Учените се съмняват дали наистина става дума за етруска писменост. Според някои от тях е възможно да имаме работа с някоя от другите северноиталиански азбуки, произлязли от основата на етруската.

Съмненията относно автентичността на ‘Златната орфическа книга’ произтичат предимно от музейната политика на България, която често обслужва по-скоро грабежа на национални митове, отколкото научното познание.

2
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts