Новини и анализи

Възрастна жена от Велико Търново откри в дома си сандък с боеприпаси и 10 гранати

възрастна жена от Велико Търново откри в дома си боеприпаси

Възрастна жена намерила в дома си боен арсенал. 86-годишната стопанка от великотърновското село Леденик на 13 септември потърсила съдействие от полицията.

Тя обяснила, че при почистване на таванско помощение на жилището си е намерила сандък с боеприпаси и 10 гранати. Незабавно районът около жилището е бил отцепен. Боеприпасите са иззети и оставени на съхранение в служба КОС при РУ – Велико Търново. Гранатите са предадени на служители от формирование за обезврежданеи транспортиране на боеприпаси при НВУ „Велико Левски“. По случая е образувана преписка.

Модулна група от военния университет в старата столица е унищожила 10 ръчни гранати тип бухалка.
„Гранатите са без отличителни белези. Иззехме ги, транспортирахме ги до полигона на Военния университет, където ги обезвредихме заедно със специалиста по артилерийски боеприпаси кап. Георги Мадаров“, обясни кап. Диян Топалов, зам.-командир на курсантска рота.

Той уточни, че тези боеприпаси са много стари и силно корозирали, но продължават да са опасни, затова най-адекватната реакция е гражданите веднага да сигнализират, ако попаднат на такива находки.
Сапьорите, които на 13 септември имаха професионален празник, признават, че гранати като този вид не се откриват твърде често в нашия район. Кап. Топалов поясни, че за последните 7-8 години е унищожавал гранати тип бухалка, намерени в Севлиево.

238
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts