Във форма Здраве

12 признака на чернодробна недостатъчност: Ако се притеснявате за здравето си, не ги подминавайте

признаци на чернодробна недостатъчност

Черният дроб е много важен за много функции в организма. Ето защо е необходимо да знаете признаците на увреждането му и как да се грижите за неговото здраве.

Има над 100 различни вида чернодробни заболявания и всяко от тях се проявява по различен начин. Някои от тях са: хепатит, алкохолно чернодробно заболяване, цироза на черния дроб и мастно чернодробно заболяване.

Ето симптомите на чернодробна недостатъчност

Разтройство.

Честите симптоми са повръщане и гадене, но те могат да показват и други заболявания като хранително отравяне, мигрена, замаяност, депресия, ранна бременност и морска болест. Тези симптоми също могат да показват проблеми с бъбреците.

Хората с чернодробна недостатъчност страдат от постоянно гадене, тъй като черният дроб не е в състояние да отстрани токсините от тялото. Гаденето може да се появи поради постоянен метаболизъм и промени в храносмилането. Посетете вашия лекар, ако почувствате тези симптоми.

Промени в цвета на урината

Това може да означава увреждане на черния дроб, тъй като повишаването на нивото на билирубин в кръвта придава на урината оранжев, жълт или кафяв оттенък. Когато черният дроб не е в състояние да елиминира билирубина, нивото му се повишава и той се екскретира през бъбреците.

Храносмилателни проблеми

Черният дроб намалява количеството на жлъчката и ако се увреди, това може да доведе до лошо храносмилане и диария.

Запек, чревно кървене и диария

Всички фактори на кръвосъсирването се синтезират в черния дроб, а чревното кървене е свързано с диария и запек.

Болка в корема

Това е нормално за увреден черен дроб.

Задържане на течности

Това е един от най -ранните симптоми и се проявява в краката и глезените. Това състояние може да бъде причинено от лимфно заболяване, сърдечна недостатъчност и бъбречни проблеми. И хормонален дисбаланс.

Дискомфорт в коремната област

Увреденият черен дроб може да се прояви чрез подуване или спазми и болка в долната част на корема. Ранен признак на увреждане на черния дроб е асцит, натрупване на течност в коремната кухина. Чернодробното заболяване може да доведе до портална хипертония, високо кръвно налягане във вените и артериите на корема.

Сърбяща кожа

Кожата става по-чувствителна, ако страдате от чернодробна недостатъчност, често сърби, ставайки свръхчувствителна на допир.

Промени в цвета на изпражненията

В резултат на недостиг на жлъчка цветът на изпражненията може да се промени, да стане бледожълт или сив. Ако това се случва през цялото време, ще трябва да посетите лекар.

Загуба на апетит

Това се случва и в резултат на липса на жлъчка, която подпомага усвояването на мазнините. Ако храната, която ядете, не се усвоява правилно, това може да доведе до загуба на апетит и тежка загуба на тегло.

Хормонален дисбаланс

В резултат на това при мъжете „се появяват“ гърди и може да страдат от загуба на либидо.

Жълтеница

Това е състояние, при което цветът на очите, пръстите, езика и кожата ви пожълтява. Това състояние възниква, когато нивото на билирубин в кръвта се повиши. Жълтеницата може да е признак на проблем с жлъчния мехур или панкреаса, затова препоръчваме да посетите вашия лекар.

Умора и обща слабост

Това е един от най -ранните признаци на увреждане на черния дроб. Когато този орган е повреден, тялото работи по -усилено, поради което се нуждае от повече почивка. Това се дължи на токсините, които влизат в кръвта, тъй като не могат да бъдат елиминирани от черния дроб.

Ако откриете някои от тези симптоми, трябва да се консултирате незабавно с лекар.

2561

Similar Posts