Във форма Здраве

За вечна младост по естествен път: Храни, които стимулират производството на колаген

храни които стимулират производството на колаген

Колагенът е протеин, който формира основата на съединителната тъкан на тялото и гарантира нейната здравина и еластичност. Днес искаме да ви разкажем за продуктите, които са необходими за естественото производство на колаген в организма.

Колагенът е основният компонент, който формира основата на съединителната тъкан на тялото: мускули, сухожилия, връзки, кожа, хрущяли, стави и т.н. Той е един от основните компоненти, отговорни за здравината и еластичността на цялата съединителна тъкан, включително стените на кръвоносните съдове и сърцето.

Производството на колаген постепенно намалява с възрастта. След около 35-40 години производството на колаген в организма намалява, което може да причини проблеми (отпускане на кожата, поява на бръчки). В допълнение, намаляването на производството на колаген може да доведе до заболявания като остеоартрит, болки в ставите и мускулите.

Продукти, които подобряват производството на колаген в кожата

Не е тайна, че за да може тялото да получи всички необходими витамини и хранителни вещества, диетата трябва да бъде разнообразна и балансирана. Пиенето на достатъчно течности също влияе върху производството на колаген и хидратацията на кожата. Това е най-лесният и най-достъпен начин за подпомагане на производството на колаген.

Няма чудодейни лекове или лекарства за кожата, но има някои, които помагат да се увеличи еластичността на кожата и да изглежда здрава.

Ето списък с храни, които насърчават производството на колаген:

Животински протеин: месо и риба

Протеин от животински произход (месо, карантия, животински желатин) съдържа голямо количество колаген.

Важно е да избягвате преработените храни.

Експертите препоръчват да се яде червено месо умерено (не повече от веднъж седмично).

Рибите, особено сьомгата, рибата тон или пъстървата, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, естествено повишават концентрацията на колаген (също полезен за костите и ставите).

Плодове и зеленчуци

Червените плодове и зеленчуци съдържат колаген: червени чушки, череши, ягоди, домати, малини …

А плодовете, богати на витамин С, са необходими за производството на колаген: портокал, киви, грейпфрут, манго, ананас и някои други. Например лимонът не стимулира производството на колаген, но действа като антиоксидант.

Яйца

Яйцата са най-добрата храна за нашата кожа, защото имат висока концентрация на ценни протеини и витамини В, Е, аминокиселини и сяра.

Сушени плодове и ядки

Фъстъци, орехи, шам фъстък, бадеми също стимулират производството на колаген.

Млечни продукти

Млечните продукти (мляко, сирене, и др.) Имат благоприятен ефект върху производството на колаген поради високото си съдържание на протеини.

Серни продукти

Трябва да ядете храни, съдържащи сяра в състава си (чесън, лук, целина, краставици, маслини, грозде), те също осигуряват добро ниво на колаген в организма.

Чай

Чаят (зелен, черен или червен) е естествен антиоксидант, който предотвратява намаляването на колагена в тялото ни.

457

Similar Posts