Във форма Здраве

За здравето на щитовидната жлеза: Как да се храним, за да бъдат хормоните в норма

здравето на щитовидната жлеза

Един от най-важните човешки органи, въпреки малките си размери, е щитовидната жлеза. Нищо чудно, че я наричат ​​„кралицата на тялото“. Той е разположен в предната долна част на врата и е подобен на пеперуда – не само по форма, но и по тегло, което не надвишава 20 грама.

Каква е функцията на щитовидната жлеза и защо е толкова важен този орган?

Този крехък и деликатен орган изпълнява важна функция – той произвежда хормони тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които регулират метаболизма, работата на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, ceкcуалната и умствената дейност. При заболявания на щитовидната жлеза могат да възникнат различни нарушения в организма – от раздразнителност и изпотяване до промени в сърдечната честота и проблеми с теглото. Нашето настроение и поведение силно зависят от щитовидната жлеза. Болестите на този орган са предимно податливи на жените, въпреки че, разбира се, това се случва и при мъжете, но много по-рядко.

Какво е необходимо за пълноценното функциониране на щитовидната жлеза?

За пълноценното функциониране на щитовидната жлеза са необходими йод, селен и аминокиселината тирозин – без тези вещества не може да настъпи важният синтез на хормони, произведени в тази жлеза, поради което продуктите, които ги съдържат, трябва да присъстват в диетата.

Какво трябва да ядете, за да поддържате здравето на щитовидната си жлеза?

Морски риби

Важно е да се отбележи, че в този случай не всяка риба ще е полезна – важни са морските риби като треска, сьомга, херинга, скумрия, камбала и др. За да получите достатъчно количество хранителни вещества, трябва да хапвате около 200-300 грама такава риба дневно.

В допълнение към аминокиселините тирозин, йод и селен, тази риба съдържа голям брой други важни вещества: фосфор, калций и витамин D, да не говорим за високата концентрация на омега-3 мастни киселини, които са от голямо значение за здраве на всеки човек. По принцип всичко, което живее в морето, съдържа много йод и селен, така че всякакви морски дарове (скариди, миди и др.) също могат безопасно да бъдат включени в диетата, ако имате проблеми с щитовидната жлеза. Червената риба е особено полезна в този случай.

Чесън

Не напразно бабите ни са носили гердани от чесън около врата за здравето на щитовидната жлеза. Всъщност се оказа, че това растение със специфичен вкус и аромат има специален състав: йод, селен и тирозин – всичко, което е необходимо за пълноценното функциониране на щитовидната жлеза. А също и витамини от група В, фосфор и други ценни микроелементи. Между другото, лукът, „братът“ на чесъна, също е много полезен за щитовидната жлеза – и двата продукта трябва да се консумират сурови.

Ядки

Шепа ядки на ден могат да направят много! Дори древногръцкият лечител Хипократ съветвал всички да хапват ядки, защото те могат да ги отърват от много болести. Например, лешниците, бадемите, кедровите ядки и орехите могат да помогнат за поддържането на здравето на щитовидната жлеза и да нормализират нейната работа.

Последните, между другото, дори външно изглеждат като „пеперуда“. Ядките съдържат йод, селен, тирозин и мастноразтворими витамини А, Е, К и други полезни вещества. Те могат да се консумират сурови или да се приготвят от тях отвари и тинктури, които се препоръчват от народната медицина, особено при  възли на щитовидната жлеза.

Морски водорасли

Друг продукт от дъното на морето, богат на йод и селен, са водораслите. Това са хрупкави листа от нори, които са по-вкусни и здравословни от чипса, използван за приготвяне на кифлички, изсушени водорасли комбу за ароматен бульон и дори на прах – спирулина. Всички тези обитатели на дълбоките морета, ако бъдат включени в диетата, са в състояние да поддържат нормалната фенкция на щитовидната жлеза.

Райска ябълка

Страхотен продукт за здравето на щитовидната жлеза е райската ябълка. Вярно е, че в хурмата няма толкова йод, колкото например в водораслите, но съдържащият се комплекс от полезни вещества позволява той да бъде включен в общия списък. Всеки сочен плод съдържа желязо (дори повече от ябълките!), Магнезий, калий, витамини А, С и П. Е, ярко оранжевият цвят на райската ябълка показва високо съдържание на бета-каротин и биофлавоноиди, които подпомагат здравето на жените и мъжете.

Внимание:

Трябва да се подчертае, че при повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) е нежелателно да се консумират храни с високо съдържание на йод. Преди да ги включите в диетата си, трябва да се подложите на подходящ преглед и да запомните, че само ендокринолог може да предпише необходимото лечение и хранене във всеки отделен случай.

731

Similar Posts