Психология

Защо някои обиди от миналото не могат да бъдат простени и забравени

Защо някои обиди не могат да бъдат простени

Всеки е изпитвал душевна болка от жестока обида. Причините за появата на подобни емоции са много и всеки ги преживява по различен начин. Психотерапевтите обясняват, че това може да бъде основната причина за дългосрочни негативни последствия.

 

Защо някои обиди са непростими?

Има ситуации, в които обидите се появяват съвсем случайно. Например, човек каза нещо на събеседника си, но той го разбира погрешно, изкривява казаните думи и добавя нещо от въображението си. В резултат на това се появява обида и човек си мисли, че не го харесват и не го ценят.

Древногръцкият философ Епиктет казва, че човек се обижда не от събития и факти, а от начина, по който гледа на тях.

Ето защо някои изобщо не придават голямо значение на обидите, докато за други това чувство плавно се влива в дисфункционални емоции. Човек първо изпитва раздразнение, след това гняв и в резултат на това възприема цялата ситуация по свой начин.

 

Например, ако някой ви каже, че сте тесногръд човек. При положение, че сте уверени в себе си и знаете, че това не е така, няма да се обидите от тези думи, защото просто няма да ги приемете сериозно.

Но човек с ниско самочувствие, който се съмнява в знанията си, ще възприеме изречените думи като обида. Това до голяма степен се дължи на факта, че опонентът му го удря на слабото място, това, което той внимателно се опитва да скрие от другите.

 

Ако непознати говорят за нашите недостатъци, тогава ние, без да го осъзнаваме, активираме ирационални нагласи, които засягат само нас. В резултат на това подобни обиди се проточват с години.

 

Как изкривяването на реалността влияе на самочувствието?

Човек може да развие цяла когнитивна карта от огромен мащаб, тъй като неволно изречените думи на събеседника активират лична настройка. И така си мисли, всички наоколо забелязват, че е глупак и от това самочувствието му страда още повече.

Невъзможността за обективна оценка на ситуацията, както и изкривяването на реалността в резултат на това води до тежки последици. Но все пак има изход от тази ситуация.

 

„Вековните“ оплаквания могат да бъдат коригирани. Всъщност, тяхното решение е на повърхността. Ето как да се отървете от обидата.

304

Similar Posts