Новини и анализи

10 февруари – Световен ден на варивата и старославянски Брауни ден

10 февруари празници

На 10 февруари светът отбелязва Световния ден на варивата. Бобовите растения са плодовете на бобови растения, които се отглеждат за консумация от човека. Днес най-разпространени са лещата, бобът и грахът. Много народи по света имат традиционни национални ястия с продукти – например хумус, индийски дал. Дори една английска закуска е трудно да си представим без варива. Почти всички те са богати на протеини, което е много важно за хората, живеещи в райони, където консумацията на мляко и месо е недостатъчна.

 

Празникът е въведен по инициатива на африканската държава Буркина Фасо и е определен от Общото събрание на ООН на 10 февруари 2019 г.

 

10 февруари – старославянски Брауни ден

И на 10 февруари старите славяни са празнували и един много интересен празник – Брауни ден. Брауните са митологични древни славянски герои, които се смятали за добри духове, защитници на домашния огън. По природа те са капризни, но помагали на добрите хора. Те също така се грижели за здравето на членовете на семейството, добитъка и земеделието. Браунитата наказвали злите хора.

 

На 10 февруари по традиция трябва да почерпите браунито с нещо вкусно. Любимите му лакомства са мляко, сладкиши и сладки каши. Изсипете ястието в отделна чиния.

 

Също на 10 февруари е почитан и Велес и небесните воини. В славянската митология Велес е бог на изкуството, подземията и търговията. Смятало се също, че защитава добитъка.

10 февруари определено трябва да прекарате в семейния кръг и да мислите само за добри неща.

 

Паметни дати 10 февруари

Календар на важните събития  за 10 февруари

 

1635 г. – основана е Френската академия (тя е водещото научно общество във Франция, специализирано в областта на френския език и литература).

1772 г. – Франц Йосиф I фон Лихтенщайн е провъзгласен за принц на Лихтенщайн.

1947 г. – в Париж са подписани мирни договори между държавите победителки във Втората световна война и бившите съюзници на нацистка Германия (Италия, Румъния, Унгария, България и Финландия).

1957 г. – в Судан започва първата Купа на Африканските нации.

1972 г. – Би Би Си забранява песента на Пол Маккартни и Wings – „Give Ireland Back to the Irish“ (в превод „Върнете Ирландия на ирландците“).

2009 г. – в околоземна орбита се случва първият в историята на космонавтиката сблъсък на изкуствени спътници.

184
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts