Новини и анализи

ЕС ще наложи мита върху евтини продукти от китайски онлайн магазини

ЕС ще наложи мита върху евтини продукти от китайски онлайн магазини

Европейският съюз изготвя планове за налагане на мита върху евтини стоки, закупени от китайските онлайн магазини Temu и AliExpress, както и от търговеца на дрехи Shein. Това решение трябва да спре скока на нискокачествени стоки от Китай към ЕС, съобщава Financial Times.

 

Според източници на изданието този месец Европейската комисия ще предложи премахване на сегашния праг от 150 евро, под който могат да се купуват стоки без плащане на мито. В момента, съгласно действащите правила на ЕС, колетите, закупени онлайн от страни извън ЕС, не подлежат на мито, ако стойността на стоките е под 150 евро.

 

Според Европейската комисия през 2023 г. в ЕС са внесени 2,3 милиарда стоки с декларирана стойност под 150 евро. В същото време броят на опасните товари в страните от ЕС се е увеличил с над 50% от 2022 г. до 2023 г. до над 3400 единици. Козметиката, играчките, електроуредите и облеклото бяха сред продуктите с най-много опасения за безопасността.

 

Индустрията на играчките в ЕС обвини китайски търговци на дребно, че доставят опасни играчки в Европа. Индустриалната група Toy Industries of Europe заяви през февруари, че е закупила 19 играчки от онлайн търговеца на дребно Temu и установи, че нито една не отговаря на стандартите на ЕС. А 18 от тях представляват реален риск за безопасността на децата.

 

Онлайн търговецът на дребно Temu отговори, че всичките 19 от тези продукти вече не са налични на техния уебсайт в ЕС. Магазинът също така добави, че „безопасността на продуктите е наша основна грижа и ние сме увеличили мониторинга на тази продуктова група и свързаните с нея изисквания“.

 

AliExpress отбеляза, че работи със законодателите, за да „се увери, че сме били, сме и винаги ще отговаряме на изискванията на пазара на ЕС“. Търговецът на дрехи Shein заяви, че напълно подкрепя усилията за реформиране на митата.

19
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts