Да сготвим вкусно

Как да съхраняваме с години месо без хладилник и фризер

съхранение на месо без хладилник и фризер

Невероятни начини за съхранение на месо без хладилник, които ще ни помогнат целогодишно да запазим запас от собствено приготвено месо у дома!

От времето, когато първите хора на Земята са се занимавали с примитивен лов и събиране, самото им оцеляване може често да зависи от това дали биха могли да запазят месото – основният им източник на протеини.

През зимата са заравяли част от плячката си в снега, а през горещото лято я изсушавали на парещото слънце. Да, методите за приготвяне на месото на първобитния човек може да ни се сторят доста груби – но те работят и се използват успешно и сега. Единствената разлика е, че нашият технологичен прогрес ни спаси от това да се налага да разчитаме на благодатта на природата за това.

Дори сега, когато изглежда, че прясното и консервираното месо са ни на разположение през цялата година, запазването на запас от домашно месо у дома може да не е толкова лоша идея – никога не знаете какво може да ви очаква утре. Освен това в съвременния свят съхраняването на месо за бъдеща употреба, означава да знаете точно какво ще се има в чинията ви.

Сушене

Идеалният начин за консервиране на месо без никакви химикали е да се изсуши до степен, в която микробите не могат да растат. Традиционният начин да направите това е да изсушите тънки ивици месо на слънце, но тъй като живеем в 21 -ви век, бих ви посъветвал да използвате електрическа сушилня – това е по-бързо и по -безопасно. Нарежете месото по ваш вкус – в стила на традиционното сушено месо или напречно, за да получите вид месни ивици, но парчетата трябва да са много тънки, така че месото да изсъхне не само отвън, но и от вътрешността.

В случай на дългосрочно съхранение на месо, мазнината в него може да стане гранясала и затова се опитайте да почистите месото от кожата и мазнините преди нарязване, а след това да го нарежете на парчета с дебелина не повече от 5-6 милиметра. Съветвам ви да изберете телешко или пилешки гърди за сушене – те имат най -малко количество мазнини.

Настройте сушилнята на 75 градуса по Целзий, идеална за унищожаване на вредни бактерии (като салмонела и ешерихия коли) от месо. За да се предпазите още повече, предварително загрейте месото във фурната при 120 градуса за 10-15 минути. За да изсушите месото достатъчно, оставете го в сушилнята за 16-20 часа, след това го опаковайте в плътно прилепнали контейнери (но не ги пълнете до горе). В тази форма при стайна температура може да се съхранява до два месеца. Ако искате да запазите месото за по -дълъг период, поставете го в хладилника или използвайте вакуумно уплътнение.

Осоляване

Обикновената готварска сол перфектно премахва излишната влага от месото, освен това съхранението на осолено месо се улеснява от факта, че солта е антибактериално вещество. Има два основни метода за осоляване на месото – сухо и мокро осоляване. Разтриването на сол върху месото и оставянето му да абсорбира влагата ще създаде сух продукт. Процесът е доста прост – достатъчно е да смесите месото и солта в правилните пропорции, но често се използват различни билки и подправки, за да придадат на месото приятен вкус. При мокро осоляване месото се осолява в саламура. Можете да добавите кафява захар или мед към саламурата, за да стане по -вкусна. Друг традиционен процес, наречен билтонг, включва мариноване на месо в оцет преди осоляване и сушене.

Като правило, царевичното говеждо месо, продавано в магазините, съдържа определени добавки, които подобряват вкуса и външния вид на готовия продукт – но ако направите сами говеждото месо, можете лесно да го получите, като осолите месото с чиста сол без добавки. Разбира се, можете да си купите специална сол за втвърдяване на месо, която съдържа около 6 процента натриев нитрит, химикал, който осигурява известна защита срещу ботулизъм – но ако превишите препоръчителната доза, това няма да свърши добре за вас. Препоръчителното количество сол за приготвяне на саламура е 30 грама на литър вода.

Консервиране

Ако искате да се запасите с месо за дълго време, най-добрият начин да направите това е да го запазите. Правилно приготвеното консервирано месо може да издържи на стайна температура с години и ако наистина искате да се подготвите за евентуална криза, консервирането е ваш избор. Какво е консервиране? По принцип това е просто стерилизация на храната в херметически затворен контейнер, който може да предпази храната вътре от външни влияния. За консервиране ще ви трябват консервни кутии, капаци за консервиране, инструмент за „търкаляне“ на консерви, както и стерилизатор, способен да нагрява равномерно съдържанието на кутията под високо налягане.

Разбира се, можете да стерилизирате буркани така, както са правили нашите баби и дядовци, като ги сварите във вода, но съвременните изследвания показват, че това не е толкова безопасно, особено за месото. Консервирането на месото е „горещо“ и „студено“.

„Горещо“ консервиране

При този метод месото се приготвя предварително със сол и подправки, преди да се навие в буркани. Когато месото е готово за около две трети, го прехвърлете в предварително загряти буркани и след това изсипете бульона, оставяйки три сантиметра върху свободното пространство. Проверете за големи въздушни мехурчета в буркана и ги освободете с дълга игла за плетене, след това ги избършете на сухо, навийте капаците и поставете в стерилизатора.

Студено консервиране

При този метод бурканите се пълнят с парчета сурово месо с добавяне на сол. При този метод месото не се пълни с бульон или течност, то отделя определено количество течност по време на обработката в стерилизатор. Този метод на съхранение изисква по -дълго време за обработка.

Налягането и времето, необходимо за обработка, зависят от надморската височина, на която се намирате, и количеството месо, което се обработва наведнъж. За да направите готовата консервирана храна безопасна за здравето, проверете капаците на кутиите – те трябва да затворят плътно кутиите. Консервираното месо не е необходимо да се съхранява в хладилник, но е най -добре да се съхранява на хладно място – по този начин може да се съхранява няколко години.

Безопасността на първо място

Който и метод да използвате, успехът му зависи преди всичко от това колко висококачествено месо използвате. Винаги избирайте най -прясното месо и незабавно започнете обработката, а ако това не е възможно, го дръжте в хладилника до обработката. Опитайте се да следвате старателно рецептите и ако преработеното месо започне да изглежда подозрително или консервите са надути, по -добре го изхвърлете.

Насладете се на плодовете на вашия труд!

1044

Similar Posts