Лайфстайл Любопитно

Месната рокля на Лейди Гага: Историята на най-кървавото и скандално облекло на скандалната певица

Месната рокля на Лейди Гага

Лейди Гага в рокля от месо / Снимка: Associated Press

Това облекло на звездата беше много критикувано, но именно то прослави Гага по целия свят.

Сега Лейди Гага се появява на червения килим в луксозни рокли от известни дизайнери и често попада под погледа на папараците в елегантни женствени визии. Но в началото на кариерата си тя беше фен на по-оригинални визии, които я прославиха. Певицата излизаше пред публика изключително на високи платформи, с необичайни прически, грим и тоалети, които приличаха повече на предмети на изкуството, отколкото на рокли. Именно тези изяви направиха от певицата звездата на скандала.

Така през 2010 г. Гага започва да си сътрудничи с експериментални стилисти, сред които са дизайнерите Франк Фернандес и Никола Формичети. Именно те станаха автори и разработиха най-скандалното и запомнящо се облекло на звездата – рокля от месо .

В своя „кървав“ образ Лейди Гага се появи на 27-те награди на MTV Video Music Awards през 2010 г. Облеклото се състоеше от рокля, ботуши, клъч и шапка, направени от 22 килограма истинско телешко. Роклята беше асиметрична, с яка, благодарение на която стоеше добре и не се разпадаше. Но тялото на певицата практически не докосваше месото, а беше внимателно прикрепено към плата и готовите обувки.

 

Лейди Гага - рокля от месо

Лейди Гага в рокля от месо / Снимка: Associated Press

Ясно е, че певицата не е успяла да пробва тоалета и да го задържи за дълго време, така че месната рокля е създадена за Гага непосредствено преди самата церемония. Парчетата готово месо и заготовките, към които са били прикрепени, се донасяха в съблекалнята и там вече се закрепваха и зашиваха. Цялостната подготовка на продукта отне около седмица, а месото беше закупено от познат месар Фернандес, от когото дизайнерът и семейството му купуват телешко от години.

 

Лейди Гага в рокля от месо

Лейди Гага в рокля от месо / Снимка: Associated Press

Според Фернандес Лейди Гага се чувствала доста комфортно в необичайно облекло и роклята нямала неприятна миризма.

Рокля от меса-Лейди Гага

Лейди Гага в рокля от месо / Снимка: Associated Press

В едно от интервютата австралийският гримьор Вал Гарланд, който работи с Гага, обясни историята на раждането на тази идея. Веднъж тя разказала на звездата за мечтата си да създаде облекло от месо и как самата тя експериментирала с него в младостта си.

„Направих косата си от колбаси и сутиен от пържоли. Разбрах, че това изглежда диво за другите. Един ден отидох на парти и за да завърша визията, сложих клин от материя много прилича на бекон. Излишно е да казвам, че бях кралицата на вечерта. Когато започнах да танцувам в моята „месна рокля“, всички бяха просто шокирани“, разказва тя.

 

Лейди Гага в рокля от месо

Лейди Гага в рокля от месо / Снимка: Associated Press

Гарланд добави още, че именно тази история е вдъхновила певицата и нейните дизайнери за месната рокля.

„За мен това беше малка победа. Исках хората да видят точно моята идея, защото освен в Австралия никъде не съм показвала този тоалет. Така Гага сбъдна мечтата ми за дизайнер.“

 

Лейди Гага в рокля от месо

Лейди Гага в рокля от месо / Снимка: Associated Press

Самата Лейди Гага коментира доста сдържано избора на изображение за музикалната церемония и заяви, че това е протестна рокля, в която всеки вижда това, което иска. Но посланието, което тя се опита да предаде, беше против политиката на правителството на САЩ относно ЛГБТК+ военния персонал.

 

„Можете да тълкувате тази рокля по различни начини, но тя е преди всичко за борба за нашите права. Трябва да отстояваме това, в което вярваме. Всички имаме толкова права, колкото месо има по костите ни.“, каза тя в шоуто на Елън Дедженеръс.

 

Певицата имаше предвид закона „Не питай, не казвай“, приет от Бил Клинтън през 1994 г. Съгласно този закон на откритите гейове, лесбийки или бисексуални лица беше забранено да служат в американската армия. През 2011 г. Барак Обама подписа указ за отмяна на този закон. Въпреки доброто послание, роклята от месо предизвика скандал в обществото. Мнозина не разбраха певицата и тя също беше критикувана от активисти за правата на животните, по-специално от организацията PETA. Гага също беше обвинена в плагиатство, тъй като идеята за месната рокля не беше наистина нова – тя беше сравнена с Vanitas: Flesh Dress for an Albino Anorectic, рокля, направена от канадската скулпторка Яна Щербак през1987 г.

Но въпреки критиките, това облекло направи Гага най-скандалната звезда и прослави целия свят.

След видео музикалните награди на MTV нейният „суров“ тоалет беше предаден на таксидермисти, за да го запазят за по-късно излагане в музеи. В резултат на това роклята беше вързана и обработена с много химикали, за да не се разлага и да не мирише.

 

Лейди Гага в рокля от месо-изложба

Роклята на Лейди Гага на изложбата / Снимка: Associated Press

Известно време беше изложена в Залата на славата на рокендрола в Кливланд и сега е изложена в Лас Вегас в музея Haus of Gaga, в казиното Park MGM.

Лейди Гага в рокля от месо-снимка от изложбата

 

Роклята на Лейди Гага на изложбата / Снимка: Associated Press

636

Similar Posts