На пътешествие с Ани

На пътешествие с Ани: Христовски водопад – малката Ниагара, разположен в сърцето на Еленския балкан

На пътешествие с Ани Христовски водопад (4)

Здравейте, приятели! Ще ви запозная с един не толкова известен, но пък доста атрактивен водопад, който е разположен в сърцето на Еленския балкан. Намира се до село Руховци на 4 км от гр. Елена. Разположен е на 400 м надморска височина по поречието на река Мийковска. Височината на водопада е 9 м.

Пътеката до водопада е доста лека и приятна, минава през гориста местност.

Ако използвате навигацията от google, е твърде вероятно, да ви заведе на грешното място. Ние бяхме 20-те посетители за деня, които се „отбиха“ на грешните координати.

В с. Руховци, има доста скрити и не чак толкова забележими табели, показващи правилния път към водопада. Съветът ми към вас е да се оглеждате внимателно, за да не ги изпуснете.

Водопадът е най-пълноводен и живописен през пролетта. Когато снеговете се топят, лятната горещина и суша все още не е настъпила, тогава можете да се насладите на цялото му величество.

Можете да се разходите около р. Минковски, и да стигнете до началото на водопада, а за туристите с желание за малко повече адреналин, могат да се покатерят по скалите под самият водопад.

Ето и снимките, които направих специално за вас:

На пътешествие с Ани Христовски водопад (6)

 

 

Текст и снимки: Ани Темелкова

526

Similar Posts