Новини и анализи

Ново проучване: Древният вирус може да е ключът към лечението на рак на белия дроб

Лечението на рак на белия дроб

Ново проучване установи, че останките от древни вируси, съхранявани в човешката ДНК, могат да помогнат в борбата с рака на белите дробове.

 

Учени от Института Франсис Крик, финансиран отчасти от Cancer Research UK, са открили, че тези вируси, наречени ендогенни ретровируси, са латентни при повечето хора, но могат да бъдат „събудени“ в раковите тъкани, посочва Yahoo.

 

Но чрез изследване на тъкан от рак на белите дробове при мишки и човешки тъкани, учените установиха, че когато тези клетки се активират, те могат да предизвикат имунен отговор от В-клетките, които са бели кръвни клетки, които произвеждат антитела срещу болести.

 

И така, когато древните ендогенни „ретровируси“ се събуждат в ракови области, тялото ни създава биологичен отговор за борба с рака.

 

„Имунната система се заблуждава да мисли, че туморните клетки са заразени и се опитват да унищожат вируса, така че е като алармена система“, каза професор Джордж Касиотис, ръководител на лабораторията по ретровирусна имунология в Крик, пред BBC.

 

Откритието ще приближи учените към разработването на по-ефективни лечения за рак на белия дроб, каза той.

 

„С по-задълбочени изследвания можем да обмислим създаването на ваксина за лечение на рак, която ще се състои от активирани ERV гени, за да стимулира производството на антитела на мястото на рака на пациента и да се надяваме да подобрим резултатите от имунотерапията“, каза професор Касиотис в изявление от Института Франсис Крик.

 

Той добави: „ERV гените са се крили като вирусни следи в човешкия геном в продължение на хиляди или милиони години, така че е интересно да се мисли, че болестите на нашите предци може да са ключът към лечението на настоящите болести.“

 

Джулиан Даунърд, научен директор и ръководител на лабораторията по онкогенна биология в института Франсис Крик, казва: „Тази работа отваря много нови възможности за подобряване на реакцията на пациентите към имунотерапията, което е важна стъпка в подпомагането на повече хора да оцелеят от рак на белия дроб.“

 

Според Американското онкологично дружество ракът на белия дроб е вторият най-често срещан рак сред мъжете и жените в Съединените американски щати (с изключение на рака на кожата). Организацията изчислява, че през 2023 г. в САЩ ще има повече от 238 340 нови случая на рак на белия дроб и 127 070 смъртни случая от болестта.

115
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts