Да сготвим вкусно

Рецепта за крехък пилешки пай, който ще се получи от първия път

Рецепта за пилешки пай

Когато търсите ястия, които да приготвите бързо и лесно, за да зарадвате любимите си хора, обърнете внимание на крехката баница с пиле. Тази рецепта ще ви помогне лесно да създадете страхотно ястие от първия опит. Пайовете винаги се свързват с уюта на домашната кухня и топлината на семейните събирания. Но често срещаме трудности при приготвянето на тестото или пълнежа.

Тази рецепта за нежен пилешки пай е идеалното решение за тези, които искат да приготвят вкусно ястие, без да отделят много време и усилия.

 

Крехък пилешки пай

 

Необходими продукти:

500 г пилешко филе

1 глава лук

2 яйца

200 ml сметана (20% мазнина)

150 г твърдо сирене

2 с.л. растително масло

1 чаена лъжичка масло

200 г брашно

1 чаена лъжичка бакпулвер

Сол, черен пипер, подправки на вкус

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете брашното и бакпулвера. Добавете растително масло и едно яйце. Разбъркайте добре всички съставки до получаване на хомогенно тесто. Увийте го във фолио и го поставете в хладилника за 20-30 минути.

 

След това подготвяме пълнежа. Нарежете пилешкото филе на малки парченца. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в тиган с растително масло до златисто кафяво. Добавете пилешкото филе и запържете до готовност. Сол, черен пипер – добавете на вкус.

 

Към готовата плънка добавете настъргано твърдо сирене и разбъркайте. Това ще придаде на пълнежа пикантен вкус и деликатна текстура. Загрейте маслото в малка тенджера. Добавете брашното и пържете за няколко минути, докато стане златисто кафяво. Постепенно налейте сметаната, като продължавате да бъркате, за да не стане на бучки. Оставете соса да заври и гответе няколко минути, докато се сгъсти. Сол и черен пипер – на вкус.

 

Комбинирайте готовия пълнеж със сметанов сос. Разбъркайте добре, така че всички съставки да се разпределят равномерно. Извадете тестото от хладилника и го разделете на две части (едната малко по-голяма, едната по-малка). Разточете по-голямата част от тестото и го поставете в тава за печене, като го притиснете в краищата.

 

Поставете готовата плънка върху тестото във формата. Разточете останалото тесто и с него покрийте плънката. Подгънете краищата на горния и долния сладкиш и ги притиснете, докато паят се запечата добре.

 

Разбийте едно яйце и намажете горния пласт тесто. Това ще придаде на пая златиста коричка и апетитен вид. Пече се в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-40 минути до златисто отгоре.

 

Този крехък пилешки пай е истински шедьовър в света на гастрономията.

Комбинацията от крехко пилешко месо, кремообразен сос и хрупкаво тесто създава истински празник на вкуса на вашата трапеза. И благодарение на нашата подробна рецепта, ще можете да създадете този шедьовър от първия път.

Добър апетит!

5035

Similar Posts