Когато търсите ястия, които да приготвите бързо и лесно, за да зарадвате любимите си хора, обърнете внимание на крехката баница с пиле. Тази рецепта ще ви помогне лесно да създадете страхотно ястие от първия опит. Пайовете винаги се свързват с уюта на домашната кухня и топлината на семейните събирания. Но често срещаме трудности при приготвянето на тестото или пълнежа.
Тази рецепта за нежен пилешки пай е идеалното решение за тези, които искат да приготвят вкусно ястие, без да отделят много време и усилия.
Крехък пилешки пай
Необходими продукти:
500 г пилешко филе
1 глава лук
2 яйца
200 ml сметана (20% мазнина)
150 г твърдо сирене
2 с.л. растително масло
1 чаена лъжичка масло
200 г брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
Сол, черен пипер, подправки на вкус
Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесете брашното и бакпулвера. Добавете растително масло и едно яйце. Разбъркайте добре всички съставки до получаване на хомогенно тесто. Увийте го във фолио и го поставете в хладилника за 20-30 минути.
След това подготвяме пълнежа. Нарежете пилешкото филе на малки парченца. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в тиган с растително масло до златисто кафяво. Добавете пилешкото филе и запържете до готовност. Сол, черен пипер – добавете на вкус.
Към готовата плънка добавете настъргано твърдо сирене и разбъркайте. Това ще придаде на пълнежа пикантен вкус и деликатна текстура. Загрейте маслото в малка тенджера. Добавете брашното и пържете за няколко минути, докато стане златисто кафяво. Постепенно налейте сметаната, като продължавате да бъркате, за да не стане на бучки. Оставете соса да заври и гответе няколко минути, докато се сгъсти. Сол и черен пипер – на вкус.
Комбинирайте готовия пълнеж със сметанов сос. Разбъркайте добре, така че всички съставки да се разпределят равномерно. Извадете тестото от хладилника и го разделете на две части (едната малко по-голяма, едната по-малка). Разточете по-голямата част от тестото и го поставете в тава за печене, като го притиснете в краищата.
Поставете готовата плънка върху тестото във формата. Разточете останалото тесто и с него покрийте плънката. Подгънете краищата на горния и долния сладкиш и ги притиснете, докато паят се запечата добре.
Разбийте едно яйце и намажете горния пласт тесто. Това ще придаде на пая златиста коричка и апетитен вид. Пече се в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-40 минути до златисто отгоре.
Този крехък пилешки пай е истински шедьовър в света на гастрономията.
Комбинацията от крехко пилешко месо, кремообразен сос и хрупкаво тесто създава истински празник на вкуса на вашата трапеза. И благодарение на нашата подробна рецепта, ще можете да създадете този шедьовър от първия път.
Добър апетит!
5035