Във форма Здраве

С кои лекарства куркумата става опасна за здравето

куркумата става опасна за здравето

Куркумата е основна съставка, използвана в естествените лекарства за много заболявания. Тя практически няма странични ефекти, поради което най-често се препоръчва като алтернатива на фармацевтичните продукти.

Но, за съжаление, малцина от нас знаят, че в комбинация с определени лекарства куркумата може да повлияе негативно на здравето ни.

В многобройни проучвания е установено, че куркуминът, основният компонент на корена на куркума, има антиоксидантни, противовъзпалителни, антитромботични и антиканцерогенни свойства.

Поради тези свойства повечето хора използват куркума в комбинация с други лекарства или като алтернатива на лекарствата при лечението на различни видове заболявания.

Въпреки ползите от куркумата за здравето, тя може да е опасна, когато се приема в комбинация с други фармацевтични продукти и употребата й да доведе до различни странични ефекти.

С лекарства за разреждане на кръвта

По този начин антитромботичното свойство на куркумата, което намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци, го прави опасно за здравето, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта едновременно с куркумата. Тази комбинация всъщност засилва ефекта на лекарствата, разредители на кръвта и увеличава риска от кървене.

Разредители на кръвта са аспирин, клопидогрел (плавикс) и варфарин.

С лекарства, които намаляват киселинността в стомаха

Също така, куркумата взаимодейства с лекарства, които намаляват киселинността в стомаха. Когато се комбинира с тези лекарства, тя повишава нивата на киселина, което може да доведе до подуване на корема, гадене и болки в стомаха.

Лекарства за намаляване на стомашната киселинност са Фамотидин (Pepcid), Омепразол, Ранитидин (Zantac) и Циметидин (Tagamet).

С лекарства за понижаване на кръвната захар

Освен това, куркумата не се препоръчва за едновременна употреба с лекарства за понижаване на кръвната захар (при диабет). Тя усилва ефектите на тези лекарства, като по този начин увеличава риска от ниски нива на кръвната захар. Това може да причини редица странични ефекти като замъглено зрение, повишено изпотяване и намалена когнитивна функция.

868

Similar Posts