Новини и анализи

Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург

Симеон Сакскобургготски осъди България

Днес Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с решение в полза на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски, с което той осъжда българската държава.

През 2010 г. наследникът на царските имоти завежда дело срещу България, заради гласуван и приет през 2009 г. мораториум. По този начин той не можеше да се разпорежда, както намери за добре с възстановените му такива.

В последствие подава още три иска, с които оспорва решението на родния съд за резиденциите „Кричим“, Ситняково“ и „Сарагъол“ да останат държавна собственост. Въпреки спечелените от МРРБ на три инстанции дела.

Само преди няколко години се оказа, че правителството на Бойко Борисов е било в готовност да се споразумее с царският наследник, като изтъргува делата, за които той бил подал искове в Страсбург.

От юридическа гледна точка оттеглянето на исковете от жалбоподателят е достатъчно основание за прекратяване на дадено дело. Само в определени случаи казусът може да бъде оставен за разглеждане.

Още в далечната 1998 г. стои на дневен ред въпросът с наследствените царски имоти. Конституционният съд на РБ, с Решение № 12 постановява, че Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. е противоконституционен.

Въпреки, че законът е в разрез с Конституцията, през 2002 г. царските наследници си получиха пълните права върху собствеността за именията „Кричим“, „Царска Бистрица“, „Врана“, „Ситняково“ и „Саръгьол“, гори в Рила и земи край софийското с. Лозен.

Тогавашният областен управител – Олимпи Кътев деактувал дворците „Царска Бистрица“, „Ситняково“ и „Саръгьол“. Собствеността върху дворецът „Врана“ бе върната от Стефан Софиянски (кмет на София), а имението „Кричим“ съдът отсъди в полза на държавата.

Въпреки, че МРРБ печели делото на две инстанции за „Царска Бистрица“, ВС присъжда обекта на делото в полза на Сакскобургготски.

Софийски апелативен съд, като втора инстанция, неотдавна призна за собственици на парка и двореца „Врана“ Симеон Сакскобургготски и сестра му.

Разноските по делото, които възлизат на общо 160 хил. лв. за сметка на МРРБ.

1152
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts