Новини и анализи

В Австралия загубиха смъртоносна капсула с радиация

В Австралия загубиха смъртоносна капсула с радиация

Снимка: Associated Press

 Австралийските власти отчаяно търсят малка капсула, излъчваща опасни количества радиация.

В Австралия капсула с радиоактивен цезий-137 изпадна от камион. Властите вече започнаха издирването й, но признаха, че всичко може да се окаже неуспешно, пише The Guardian.

 

Капсула с размери 8 mm на 6 mm — керамичен източник от 19 Gigabecquerel на цезий-137, който обикновено се използва в сензори за радиация — падна от защитено устройство, манометър, върху камион, пътуващ от мина в района на Пилбара в Западна Австралия до склад в столицата на държавата.

 

Според следователите, болтът, закрепващ оловния манометър, съдържащ капсулата, е изпаднал някъде по време на пътуването и капсулата е паднала през дупката, оставена от липсващия болт.

 

„Има възможност да не успеем да намерим (капсулата). Възможно е“, признаха от ръководството на спасителната служба на Западна Австралия.

 

Щатският отдел за пожарна и извънредна ситуация вече е разположил търсачки с устройства за откриване на радиация и детектори за метал в критични участъци от маршрута на камиона, особено в гъсто населени райони. Търсенето се усложнява от факта, че общото разстояние, което камионът е изминал от мината до Пърт, е приблизително 1400 км.

 

Справка:

Цезий-137 (период на полуразпад 30 години) е нуклид, произведен от човека, неразделна част от радиоактивните отпадъци. Този нуклид е наличен в големи количества от обработката на гориво в ядрени реактори и се използва в кобалтови 60 обекти за производство на капсулирани източници на енергия. Цезият навлиза в човешкото тяло и започва да го облъчва отвътре. Цезият има редица радиоактивни форми.

156

Вижте още:

Similar Posts