Във форма Здраве

Връзката между коронавируса и високо кръвно налягане

коронавируса и високо кръвно

Проучванията показват, че хората със съпътстващи заболявания, включително диабет, астма и редица сърдечно-съдови заболявания, са изложени на повишен риск от развитие на тежки форми на COVID-19. Дори в някои случаи състоянието на пациента става критично. Днес ще видим защо е толкова важно за пациентите с хипертония да предприемат превантивни мерки в контекста на настоящата пандемия.

Ако имате хипертония, е разумно да вземете допълнителни предпазни мерки срещу пандемията COVID-19. Резултатите от изследванията показват, че хората със състоянието са по -застрашени от:

  • Зараза с COVID-19
  • Развитие на тежки форми на COVID-19
  • Фатален изход от коронавирусна инфекция

Риск от хипертония при COVID-19

Данните от Китай и Италия, държавите, които първи се сблъскаха с коронавирус SARS-CoV-2, показват висок риск от коронавирусна инфекция и вероятността от развитие на усложнения при хора с високо кръвно налягане.

Така че в Китай 25-50% от хоспитализираните с COVID-19 са имали хипертония и други съпътстващи заболявания: рак, диабет, белодробни заболявания. В Италия повече от 99% от смъртните случаи от COVID -19 са диагностицирани с едно от горните заболявания, а 76% – с хипертония.

Има ли връзка между хипертонията и COVID-19

Слабата имунна система е една от причините за повишената заплаха от COVID-19 за здравето на хората с хипертония и други хронични заболявания. Хроничните заболявания и възрастта са два фактора, които отслабват защитните сили на организма, а следователно и способността му да се бори с вируса. Почти 2/3 от хората над 60 години имат високо кръвно налягане.

Предполага се, че повишаването на риска се случва не само директно от повишаването на кръвното налягане, но и от приема на някои антихипертензивни лекарства – АСЕ инхибитори и блокери на ангиотензиновите рецептори. Но днес това е само теория, която няма научно доказани доказателства.

Докато проучванията продължават, Американският кардиологичен колеж и Американската сърдечна асоциация препоръчват да продължите да приемате антихипертензивните лекарства, предписани от вашия доставчик на здравни услуги. Ако не направите това, може да увеличите вероятността от развитие на инфаркт или инсулт и следователно хоспитализацията ви по време на разпространението на коронавирусната инфекция.

Как коронавирусната инфекция засяга пациенти с хипертония?

Пневмонията е най-честото усложнение на COVID-19. Също така при това заболяване може да бъде засегната сърдечно-съдовата система. Следователно, хората с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност са изложени на риск.

Високото кръвно налягане уврежда артериите и намалява притока на кръв към сърцето. Това означава, че сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. С течение на времето, в резултат на претоварване, сърцето отслабва до степен, че неговата помпена функция губи способността си да доставя тъканите на тялото с достатъчно кислородна кръв.

Коронавирусът може да увреди сърцето директно. Това е особено опасно, ако сърцето ви вече е отслабено от високо кръвно налягане. Вирусът може също да причини възпаление на сърдечния мускул, миокардит, който също характеризира сърдечна недостатъчност.

Ако имате атеросклеротични плаки в артериите си, има голяма вероятност вирусът да провокира образуването на кръвни съсиреци, които дори могат да причинят инфаркт. Предишни проучвания в европейските страни разкриха изразен ефект на респираторните вируси върху увеличаването на честотата на инфаркти и инсулти.

Какво трябва да се направи в условията на пандемията от COVID-19

Всеки се нуждае от превантивни мерки, за да предотврати заразяване с коронавирусна инфекция. Хората с хипертония и други хронични заболявания трябва да бъдат особено внимателни.

При първите признаци на респираторно заболяване, посетете лекар. Придържането към превантивни мерки за защита срещу заразяване с COVID-19 ще ви помогне да останете здрави.

623

Similar Posts