Новини и анализи

Земята е заплашена от магнитна буря заради ново петно ​​на Слънцето: Кога да очакваме удара

Земята е заплашена от магнитна буря заради ново петно ​​на Слънцето

Изхвърляне на коронална маса от Слънцето може да удари магнитното поле на Земята още на 16 май.

 

Според доклад на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), сравнително слабо изхвърляне на бавно движеща се коронална маса е излязло в космоса на 12 май.

 

Това се случи в резултат на изригването на слънчевата нишка на магнетизма в южното полукълбо на Слънцето.

Изхвърляне на коронална маса може да предизвика геомагнитна буря от клас G1 на Земята.

 

Слънчевата активност е била ниска през последните 24 часа, според данни на NOAA. Пресни снимки на Слънцето показват седем номерирани слънчеви петна, като едно от тях е ново. Именно в това място на звездата се случва най-големият брой изригвания. Според експерти петното AR3305 може да се превърне в източник на слънчеви изригвания в близко бъдеще.

 

Лекарите препоръчват в такива периоди да спазват режим на сън, да намалят натоварването на сърдечно-съдовата система и при наличие на хронични заболявания, особено сърдечно-съдови, да носят със себе си всички необходими лекарства.

 

Изхвърлянията на коронална маса са големи изхвърляния на плазма от Слънцето, които понякога са придружени от слънчеви изригвания. Изригванията могат да предизвикат слънчеви бури чрез изхвърляне на високоскоростни потоци от заредени частици в магнитосферата, област от пространството около Земята, доминирана от магнитното поле на планетата.

 

Когато това се случи, магнитното поле на Земята отслабва за около 6-12 часа и отнема няколко дни за пълно възстановяване.

 

Слънчевите бури могат да причинят широк спектър от последствия, от незначителни смущения на сателитите до пълно прекъсване на захранването.

417

Вижте още:

Similar Posts