Във форма Здраве

5 тайни на монасите от Шаолин, благодарение на които ще станете по-спокойни и по-щастливи

По-спокойни и по-щастливи

Безпокойство, гняв, тъга – всички тези емоции оказват негативно влияние както върху физическото, така и върху психическото здраве.

Да се отпуснете е много по-лесно, отколкото изглежда – това се потвърждава от опита на монасите.

Всеки е свикнал да се успокоява по различен начин: едни отиват на фитнес, за да облекчат стреса, други се опитват да прекарат време с приятели в забавни разговори, докато трети си угаждат с десерт. Едно от най-често срещаните погрешни схващания е, че алкохолът помага да се успокоите и отпуснете. Всъщност ефектът ще бъде краткотраен и на следващия ден ще се събудите не само с раздразнение, но и с махмурлук.

Ши Син Ми е будист; станал е монах преди много години. Всички негови предци също са посветили живота си на духовни практики: Ши Син е монах от 32-ро поколение.Той е сигурен: Достатъчно е да промените малко навиците си – и определено ще дойде чувство на щастие и спокойствие. Ето принципите, които трябва да следвате.

Събудете се и се разходете

Точно така звучи тайно правило номер едно. Най- добре е да излезете на разходка веднага след събуждане. Можете да прекарате поне 15 минути на чист въздух. Това ще ви помогне да се събудите по-бързо, ще ви зареди с енергия и ще повдигне настроението ви.

Вашата дневна доза естествена светлина ще помогне да регулирате своя циркаден ритъм.Светлината ще ви помогне да поддържате невротрансмитерния и хормоналния баланс и също така подобрява настроението чрез стимулиране на производството на витамин D.

Спортувайте, но го правете внимателно

Упражненията може да ви помогнат да се отпуснете, но трябва да запомните че е важно както количеството , така и и качеството. Интензивните, продължителни аеробни упражнения могат временно да повишат нивата на хормона на стреса кортизол. Изберете тренировки, които включват много движение, но с относително умерена интензивност.

Това може да са танци , колоездене, йога или тренировка в басейна.

Прекарвайте време сред природата

Прекарването само на 120 минути седмично на открито може да намали нивата на стрес с поне 30%! Така че обядът в парка може да е точно това, от което се нуждаете, за да преживеете тежък ден в офиса. Разбира се, не можете да се разхождате дълго време в студените месеци, но все пак е по-добре да ходите поне 5-7 минути, отколкото да седите пред монитора цял ден.

Между другото, изследвания на невролози сочат,че хората, излезли на едночасова разходка в гората, се възстановяват много по-добре от стреса.След разходка сред природата активността на амигдалата намалява, докато в града това не се наблюдава, там тя не се променя.

Хранете се добре и пийте много вода

Когато сме стресирани, ние автоматично се опитваме да ядем нещо. „Бързите“ храни обикновено са с високо съдържание на рафинирана захар и нездравословни мазнини, които доставят временно удоволствие,но с течение на времето повишават нивата на стрес.Освен това сладките и мазните храни причиняват скокове в нивата на кръвната захар.Същото важи и за пиенето на много кофеин.

„За вашето психическо равновесие пийте повече вода и изберете балансирана диета, колкото и изкусителни да са кафето и сладките. С течение на времето ще видите ефекта“, казва Ши Син Ми.

Оставете телефона си

Сърфирането в социалните медии може първоначално да предизвика прилив на допамин, но постоянното гледане на идеализирано съдържание в крайна сметка ще доведе до социално сравнение и чувство на неадекватност, повишавайки нивата на стрес . Добавете към това и постоянен поток от известия и мозъкът ви ще изпита претоварване с информация.

Затова се опитайте да вдигате телефона си възможно най-малко, особено вечер, когато тялото ви има нужда от почивка. Четете, рисувайте, играйте с деца или домашни любимци, просто легнете на дивана и погледнете тавана – всичко това ще ви помогне да се отпуснете и да се успокоите.

46

Similar Posts