Новини

Адвокат ръси обиди към прокурорка заради Рашков, сравни я с героиня от филм за възрастни СНИМКА

Адвокат ръси обиди към прокурорка заради Рашков

Бившият шеф на Пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки се гаври с прокуратурата в коментар във фейсбук по повод пресконференцията на СГП вчера, в която прокурорите обявиха, че викат на разпит вътрешния министър Бойко Рашков на разпит. Защото давал изявления, че знае къде са отишли парите от магистрала „Хемус“. За гаврата алармираха потребители в мрежата, цитирани от Breaking.bg.

Коментарът на Левашки е под пост на видния колумнист на „Дневник“ Радослав Бимбалов, бивш член на халтурата „Замунда банана бенд“. В коментара си Левашки пише: „Снежанка на прокурватурата-напомня ми на един анимационен порнографски филм от моята младост“. Според него Снежанка е говорителят на СГП Десислава Петрова, участвала вчера в брифинга.

Писанията на адвоката рязко противоречат на адвокатската етика и уважението към институциите. Все пак Стефан Левашки освен бивш председател на Пловдивската адвокатска колегия в момента е и резервен член на Висшия адвокатски съвет. И е малко нелепо да нарича прокурор Снежанка. Независимо дали това му харесва или не. Стефан Левашки е виден привърженик на ДБ, даже бе кандидат за общински съветник от партията на Христо Иванов в града под тепетата, но на местния вот през 2019 година получи едва 200 гласа и не успя да стане съветник.

Явно Пловдивската адвокатска колегия е голям „фен“ на прокуратурата. Защото доскорошният служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев, заменил на Левашки на поста шеф на адвокатурата в града под тепетата, пишеше обидни постове при прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетели от прокуратурата към ресорното му министерство, като обещаваше „подмиване“, „бръснене“ и „молитва“ за служителите на бюрото.

Писанията на Стефан Левашки са и нарушения на чл. 1 Ал. 2 т. 2, 3 и 4 от Етичния кодекс на адвокатите. Според него задълженията на адвоката не се изчерпват с изпълнението на основната му роля по защита на права и интереси на граждани, а произтичат и от традициите на вековната професия за уважение към останалите юридически професии, да бъде пример за останалите членове на обществото, да отстоява висок морал и почтеност.

Какво се случва в случая? Високопоставен и авторитетен адвокат нарича българската прокуратура “прокурватура“ и асоциира прокурорски говорител с героиня във порно филм. С това отправя директна обида към всяка една българска жена, която изглежда именно като жена, която упражнява една достойна професия. С това един висш адвокат демонстрира и откровен сексизъм, провокиран от политическа антипатия към едната страна в създалия се “конфликт“ – прокуратурата и политическа симпатия към другата страна – доц. Рашков.

Ще реагират ли органите на адвокатурата, които иначе са доста чувствителни към изказвания на прокурори и не спестяват своите декларации срещу Главния прокурор? Тук е мястото и да попитаме как биха реагирали адвокатите, Висшият адвокатски съвет и адвокатските колегии в страната, ако висш прокурор нарече адвокатурата “ядвокурватура“, а говорителката й героиня от филм за възрастни?

Адвокат ръси обиди към прокурорка заради Рашков

Източник: Блиц

152

Вижте още:

Similar Posts