Новини и анализи

Евелин Банев-Брендо се предаде на българските власти с цел намаляване на присъдите си

Евелин Банев-Брендо, известен като международно издирван престъпник, се предаде на българските власти в опит да намали общата продължителност на присъдите си. Банев-Брендо бе обявен за издирване през 2018 г., след като присъдата му в България влезе в сила. През септември миналата година, той бе задържан близо до Киев, Украйна, където живеел с фалшиви документи.

Според информация на NOVA, част от времето си в последните години Банев-Брендо е прекарал и в Турция. Междувременно, в България се разрази казусът „Тлачене“, след като кметът на врачанското село заяви, че Банев-Брендо го е посетил, докато бил издирван в цяла Европа.

В миналото, чрез своите адвокати, Банев-Брендо е подавал молби присъдите му от други държави да бъдат признати в България и да може да ги излежи там. Една от хипотезите защо сега се предаде е, че той иска отново да задвижи тази процедура и да остане зад решетките за по-кратък период, отколкото ако бъде екстрадиран в други държави.

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова коментира, че защитниците на Банев-Брендо многократно са подавали молби за кумулиране на присъдите му, което да му позволи да излежи общото наказание в България. Софийската градска прокуратура обясни, че съдът преди не е разрешил това, защото не е имало данни Банев-Брендо да е на територията на Европейския съюз. Сега обаче, това основание е отпаднало и е възможно отново да бъде образувано дело.

Адвокат Христо Ботев уточни, че ако българският съд приеме присъдата от 20 години затвор, издадена в Италия, тя вероятно ще бъде намалена до размера, предвиден в българския Наказателен кодекс. Кумулирането на присъдите означава, че времето зад решетките няма да бъде сбор от трите наказания, а само най-дългото от тях. Прокуратурата съобщи, че ще бъде приспаднато и времето, което Банев-Брендо е прекарал в ареста – около три години.

Очаква се съдът да вземе решение дали Банев-Брендо ще изтърпи наказанията си в България, което би могло да доведе до значително намаляване на времето, прекарано зад решетките.

33
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts