Новини и анализи

Защо златото е добра инвестиция и къде можем да го купим на изплащане

Злато на изплащане

Защо инвестирането в злато е популярно? Златото има дълга история – стойността му в световната икономика датира от хиляди години. Това е по-надежден вариант като валутата, тъй като количеството на този благороден метал е ограничено. Годишно количеството на „земното“ (добито) злато се увеличава само с 1,5%, докато подземните му запаси намаляват с 5% на година. Златото има среден годишен темп на растеж от 21,9% през последните пет години.

 

Изгодно ли е да се инвестира в злато?

За да разберете дали е изгодно да инвестирате в злато и как може да се държи активът в бъдеще, е полезно да погледнете как цената му се е променила в миналото. Ако бяхте инвестирали в злато през 2007 г., до 2011 г. инвестициите ви в злато щяха да се учетворят почти. През този период цената на тройунция злато се повиши от 500 на 1800 долара. И дори ако сте инвестирали в този актив в края на 2015 г., когато цената на унция беше около $1050, тогава през август 2020 г. е можело да го продадете за $2070. Макар и в момента цената да златото да не е толкова стабилна, инвестицията в ценния метал със сигурност си струва. Дали за бизнес цели или просто за да зарадвате любим човек по определен повод, можете да изберете варианта злато на изплащане.

 

Защо инвестициите в злато растат по време на криза?

Нарастването на инвестиционната привлекателност на даден актив във времена на геополитическа нестабилност е факт, потвърден от времето. Когато фондовите пазари падат, много хора преминават към злато, защото то е безопасен актив, който инвеститорите добавят към своите портфейли, като се предпазват от рискови инвестиционни активи. Златото беше, е и ще бъде качествен хедж срещу падащ пазар.

 

Ако финансовата система напълно се срине, тогава какво ще се случи със златото?

Ако глобалната финансова система се срине напълно, единствените активи, които ще запазят стойността си, ще бъдат реалните активи. Досега нито една криза не е довела до пълен колапс на финансовата система, но всяка от тях ни доближава до тази катастрофа. А златото реагира много положително на всяка глобална криза, защото може да се използва като актив за запазване на богатството във времена на несигурност. И дали ще изберете покупка на злато на изплащане или ще заплатите наведнъж, едно е сигурно – тази инвестиция си струва!

Какво определя търсенето на злато?

Около 60% от търсенето на злато идва от бижутерската, електрическата и медицинската индустрия и това търсене е доста стабилно. Останалите 40% формират интереса към метала на инвеститори и спекуланти. Именно това търсене определя цената. А стойността на унция злато винаги се покачва, когато активът поеме ролята на „сигурно убежище” във финансовите инвестиции.

Сред зоните на влияние върху цената на златото анализаторите посочват и ръста на златните и валутните резерви на централните банки. Прекъсванията в доставките на петрол могат да доведат до по-високи цени на петрола, инфлация/девалвация и респективно до по-високи цени на златото.

Една много изгодна опция за всички, които искат да инвестират в злато и златни бижута, е покупката на злато на изплащане. Ако в момента не разполагате със свободни средства, но искате да закупите злато, можете да се възползвате от нея.

94

Вижте още:

Similar Posts