Новини и анализи

Започна делото срещу мъжа, който се опита да убие кралица Елизабет II с арбалет

Дело срещу мъжа който се опита да убие кралица Елизабет II

Снимка: Associated Press

Подсъдимият се призна за виновен по всички обвинения, включително и за държавна измяна.

Във Великобритания започна процесът по делото за покушението срещу кралица Елизабет II, извършено през декември 2021 г. Въоръжен с арбалет, Джасвант Сингх Чейл, сега на 21 години, използва найлонова стълба, за да се промъкне в замъка Уиндзор, където кралицата живееше по време на пандемията.

BBC съобщава за първите изявления в съда.

Разследването установило, че Джасвант Синг Чайл се е укривал в замъка в продължение на два часа, чакайки подходящата възможност да осъществи намерението си. Офицер от гвардията го забелязва близо до вратата, водеща към кралските апартаменти. Човекът носел балаклава и имал готов за стрелба арбалет.

По време на задържането мъжът на два пъти казал на пазача, че е дошъл да убие кралицата.

Освен това във видео, публикувано в социалните медии моменти преди да влезе в замъка, Чейл казва: „Съжалявам, съжалявам за това, което направих и което ще направя. Ще опитам да убие кралица Елизабет, главата на кралското семейство. Това отмъщение е за онези, които загинаха през 1919 г. по време на клането в Джалианвала Баг, когато британски войници откриха огън по хиляди хора, събрани в индийския град Амритсар.“ .

Джасвант Сингх Чейл е съден за отправяне на заплахи за убийство, внасяне на оръжие в официално заведение и за държавна измяна съгласно закона, издаден за първи път през 1351 г. Чейл се призна за виновен по всички обвинения.

Присъдата е насрочена за 31 март.

70

Вижте още:

Similar Posts